Kanal tedavisi Antalya, çürüyen bir dişe erken zamanda müdahale edilmemesi sonucu, diş kaybedilmeden önceki son tedavi yöntemidir. Bu nedenle dişlerinde çürük olan hastalar Diş Hekimi Antalya ziyaretlerini aksatmadan yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde çürüyen dişi, Antalya diş dolgu tedavisi gibi kolay bir biçimde kurtarabilme şansı kaybolur. Hatta ileriki safhalarda, kanal tedavisi de yeterli olmayabilir, dişi kaybetmek mecburiyetinde kalınabilir.
Antalya’da kanal tedavisi Özel diş kliniği olarak “Antalya’da diş hekimi” alanında hastalarımıza en titiz, en itinalı ve en profesyonelce doğru tedaviyi uygulayabilmek ve daha sağlıklı gülüşlere hastalarımızı kavuşturmak adına yapmış olduğumuz hizmetleri sizlere sunmaktan büyük mutluluk duymaktayız. “Antalya’da implant” veya başka bir halk ağzı deyişleriyle “Antalya’da vidalı diş”, “Antalya’da çakma diş” belirli yaşlardan sonra herkesin ihtiyaç duyacağı bir tedavi yöntemi olup, eksik dişlerin yerine daha sağlam dişlerin getirilmesi adına çene içerisine vidaya benzer bir yapının yerleştirilmesiyle oluşturulan diş köklerine denir. Bu yüzden “Antalya’da gülüş tasarımı”, yapılan implant işlemleri ile beraber arzu ettiğiniz estetik görünümünü elde etmenizi sağlar.
Kanal tedavisi, temelde dört basamaklı bir işlemdir. İlk olarak dişi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanmaktadır. İğne içeri girdiğinde bölgede biraz fakat bir hayli hafif bir rahatsızlık hissedilebilir. Ardından diş hekimi; dişin üst kısmında bir açıklık oluşturarak dişin içerisine erişmek için küçük bir matkap gibi aletler kullanacaktır. Bu aşamada hasta herhangi bir şey hissetmemektedir.
Sonra, diş hekimi hasar gören ve hastalıklı hamuru dişin içinden temizlemek için gerekli işlemleri yapacaktır. Diş hekimi, kalan bakterileri öldürmek ve daha fazla enfeksiyon riski yaratmamak adına bölmeye antimikrobiyal bir solüsyon da koyabilir. Alan iyice temizlendiğinde ve kurutulduktan sonra endodontist boşluğu dolduracaktır.
Birkaç hafta sonra, diş hekimi diş üzerinde kalıcı bir taç veya benzer bir restorasyon türü yerleştirerek tedaviyi bitirecektir. Doğal dişin durumuna bağlı şekilde, diş hekiminin tacı ya da restorasyonu daha dengeli hale getirmek için kök haznesinin içerisine küçük bir destek direğini yerleştirmesi gerekebilir.
Kanal tedavisine başlama sırasında diş canlılığını yitirmişse, kök kanalı içerisine uygulaması yapılacak bir kanal antiseptiği ile belli bir süre beklenmesi gerekir. Ardından ise ve kök kanallarının doldurulması gerekir. Kanal tedavisinden sonra özellikle de canlı dişlere uygulanmakta olan kanal tedavisinin ardından dişte birkaç gün ağrı olabilir. Bu ağrı dayanılmaz seviyede değildir ve hekimin önerdiği ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bu ağrı, kanal tedavisinden sonra çok normaldir. Ağrı gittikçe azalır. Fakat kanal tedavisinden sonra ağrı artmaya devam ederse, muhakkak diş hekimine başvurulmalıdır. Ağrıya neden olan faktörlerin tespit edilmesi gerekiyor.
Bu noktada bilinmesi gerekli olan, ağrıya neden olan aslında kanal tedavisi değildir. Kanal tedavisi, ağrıyı gidermek için yapılmaktadır. Bunun dışında, diş ağrısına çoğu zaman hasar görmüş veya iltihaplanmış pulpa gibi dokular sebep olabilmektedir. Kanal tedavisinde amaç, bu bölgelerin temizlenmesi ve alanın rahatlatılmasıdır. Diş ve çevresindeki bölge, birkaç gün hassasiyet yaşayabilir. Bu hassasiyet, gün geçtikçe azalır. Günlük yaşantıyı sekteye uğratan veya dayanılmaz olabilecek ağrılar değildir. Kanal tedavisinden sonra ağrıyı minimum oranda yaşamak ve herhangi bir problemle karşılaşmamak için muhakkak alanında tecrübeli bir diş hekimi ile çalışmak gerekiyor.
Doğal dişi muhafaza etmek her diş hekiminin tercihidir. Bir veya daha fazla diş eksikliği söz konusu olduğunda dişlerin yer değiştirmesine, duruş şeklinin bozulmasına yol açabilir. Bunun dışında doğal dişlerin muhafaza edilmesi implant ya da köprü gibi pahalı ve derin tedavilere gerek kalmamasını sağlar. Hasar görmüş ve enfeksiyonun başladığı bir dişe kanal tedavisi uygulanmaması, enfeksiyonun zamanla vücuda yayılmasına yol açabilir. Kanal tedavisi, geniş ve derin alana yayılmış olan çürüklere yapılır. Kanal tedavisi uygulandıktan sonra diş kuronla kaplandığı veya diş renginde olan kompozit dolgu ile doldurulduğu takdirde, diş uygun durumlarda hayat boyu kullanılabilir.
Canlı bir dişe uygulanmakta olan kanal tedavisinin başarısı % 90 oranındadır. Dişlerde meydana gelmiş olan kırıklar, çatlaklar veya tramvalar uzun sürede pulpaya hasar verebilir. Bunun dışında diş için uygulanmış olan başarısız işlemler de pulpanın zarar görmesine yol açabilir. Kuron uygulaması yapılacak kişiler uygulamadan önce diş kökü için kanal tedavisine ihtiyaç hissedebilirler.
Kanal tedavisinin zorunlu olduğu durumlar;
Kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
Dişe doğru ve sağlıklı bir kanal tedavisi uygulanmış ise ve hasta ağız bakımına gerekli özeni gösteriyorsa, dişin ağızda kalma süresi normal bir dişten farksızdır.
Elbette, hiçbir protez doğal dişin yerini tam olarak tutmaz. İltihaplı bir dişin çekilmesi ve bu dişin yerine implant ya da köprü protezi uygulanması yerine; o dişin kanal tedavisi yöntemi ile kurtarılması ve daha uygun şekilde restore edilmesi hem daha sağlıklı, hem daha az maliyetli olacaktır. Dişin canlılığını sağlayan pulpa yapısının çıkartılmasına ve madde kaybının fazla olması sebebiyle; tedavisi sağlanan diş kırılmaya karşı daha hassas olabilmektedir. Üst restorasyon için dişe dolgu ya da kuron uygulanmasına karar verebilir. Ancak bu durum oldukça titizlik istemektedir. Endodontik tedavi görmüş dişler, uzun vadede ağızda kalıcı olmakta ve çiğneme işlevinin devamlılığına ve estetiğin sağlanmasına destek olur. Sağlıklı, başarılı ve uygun koşullarda uygulanan kanal tedavisi; doğru ağız bakımı ile uzun vadede kalıcı olabilir.