preloader

Arşivler

Görüntülenecek bir arşiv yok.

Kategoriler

  • Kategori yok

Diş İmplant - Uzm. Dt. Mete Vural

Diş İmplantları

Diş İmplantı; çağımızda kaybetiğimiz dişlerimizin yerine ya da diş çekiminin ardından yapılan diş hekimi (implant/vida) dediğimiz bir uygulamadır. Diş implantları çekilen diş kökünün yerine lokal anestezi altında, aynı seansta kolay, ağrısız bir biçimde gerek duyulduğu takdirde kemik grefti+collagen membran ile beraber kolayca vidalıyoruz.

Son dönemlerde sık olarak uygulanmakta olan implant tedavisi ’ni kısaca anlatmak gerekirse; dokularla biyouyumlu, diş kökünü taklit eden yapay diş kökü titanyum binaların çene kemiğine yerleştirilmesidir. Diş eksikliği sebebiyle gerek estetik, gerekse fonksiyon kaybı yaşamakta olan hastaların öncelikli tercihi olan vidalı dişler, titanyum denilen doku dostu bir materyalden üretilmektedir.

Hastaların sistemik sağlık durumlarının değerlendirilmesi, ağız içi muayenesinin dikkatle yapılıp, gerekli radyografik kontrollerin ve ölçümlerin yapılmasının ardından hastanın tedaviye uygun olup olmadığına karar verilir. Başarılı bir implant operasyonu ‘nun gerçekleşmesi için implantın uygulanacağı bölgenin kemik yapısının olması ve diş etlerinin de bir hayli daha sağlıklı olması gerekir. Bu koşulların olmadığı durumlarda ek kemik uygulaması yapılabilir ve daha sonrasında implant uygulaması ‘na başlanır.

Kimlere İmplant Uygulanır?

İmplant uygulanacak kişi de kemik yapısının olması ve oluşacak olan yaraların iyileşmesini geciktirecek bir rahatsızlığının bulunmaması gerekir. Kişi de kemik yapısı yoksa bile cerrahi bir müdahale ile oluşturulabilir. Bu şartlar karşılandığı takdirde kişi istediği kadar implant uygulaması yaptırabilir. Diş etine koyulacak olan vidalar belli bir boyutta olacağından dolayı çene kemiğinizin de bu vidaları rahatça alabilecek kadar geniş olması gerekiyor. Kısacası başarılı ve sorunsuz bir implant uygulamasının yapılabilmesi bütünüyle çene yapısına bağlıdır. Bunun yanında diş etlerinizin de sağlık bir yapıda olması oldukça önemlidir. İmplant tedavisi, kemik gelişimini henüz tamamlamamış olanlar için öneri edilmez. Daha çok 18 yaşın altındakilerde kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için genelde implant önerilmez.

Kaç implant yapılacağına nasıl karar verilmekte?

Hastaya kaç implant yapılacağına bütünüyle hastanın ağız muayenesi yapıldıktan sonra ve filmine bakılarak karar verilmektedir. Planlama gerçekleştirilirken, hastada kaç dişin eksik olduğu, hastanın kemik yapısı, dişlerin kapanışının nasıl olduğu, implant yapılacak bölgenin estetik ihtiyacı gibi pek çok başlığın değerlendirip ona göre karar verilmesi gerekiyor.

Hareketli protezler ise takıp çıkarmalı protezlerdir ve bunlar yapılacaksa 4 ila 6 implant üzerine yapılabilirler. Bazen 2 implant ve üzerine takıp çıkarmalı dediğimiz total protezler uygulanır.

İmplant yaptıranlar nelere dikkat etmelidir ?

İmplant tedavisi, işlemlerin hasta için kabulünün bir hayli kolay olmasının beraberinde, uygulayan hekimin deneyimi bu tedavi için oldukça önemli bir husustur.

Yapay diş kökü tedavisi yaptıran hastaların tedavi sonrası ağız hijyenlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Özellikle sigara içen kişiler çok dikkatli olmalıdır, çünkü implantın en büyük düşmanı sigaradır. Ağız hijyenine dikkat eden kişilerde ağızda farklı türden kemik yıkıcı bakteri kolonisi olmadığı göz önüne alınırsa tedavi başarısı %95 tir. Yapılan çalışmalara göre ağız hijyenine dikkat etmeyen ve sigara alkol tüketimi çok olan hastalarda başarı oranı ciddi düzeyde düşer.

İmplant Zararlı Mı?

Uzun yıllardır implant uygulaması dünyada kullanılacak olan en yaygın diş uygulamalarından birisidir. İmplant uygulaması yüzünden bu zamana kadar kansere yakalanan hiçbir hasta olmamıştır. İmplantlar vücut dokunuzla bütünüyle uyumlu, vücudunuza herhangi bir zararı olmayan ve alerjiye yol açmayan ve çok değerli titanyum denilen bir materyalden oluşur. İmplantlarla ilgili çalışmalar daimi olarak yapılıyor ve gün geçtikçe implantlar geliştiriliyor. Bu nedenden ötürü implantlar zararlı değildir, alerjiye neden olmaz, kansere sebep olmaz. Halk arasında yayılan hurafelere itimat etmemeniz önerilir. Sağlıklı ve kalıcı bir diş için implant tedavisini tercih etmelisiniz.

İmplant Uygulamasının Ömrü

İmplant uygulamasının ömrünü belirleyen pek çok etken var. İmplant tedavisini uygulayan diş hekiminin deneyimi, implant yaptıracak kişinin ağız ve diş sağlığı ile hastanın sigara kullanıp kullanmaması gibi faktörler implant uygulamasının ömrünü belirler. Kişi, ağız ve diş sağlığına dikkat etmediği takdirde implant uygulaması uzun ömürlü olmaz. Tecrübeli diş hekimleri tarafından steril ve uygun koşullarda uygulanmakta olan implant uygulamasını uzun seneler boyunca kullanabilirsiniz.

Vücudumuz İmplantları Reddeder Mi?

Şimdiye kadar yapılan tüm bilimsel incelemelerde titanyumun insan dokusuyla tam uyumlu olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca titanyum maddesinin herhangi bir zararlı yönü olmadığı da tespit edilmiştir. Bu nedenden ötürü implant üretimleri daima titanyumdan yapılmıştır. Bu yüzden

vücudun implantları kabul etmemesi gibi bir durum kesinlikle olanaklı değildir. Ancak, implant tedavisinden sonra oluşan enfeksiyonlar, kişilerin ağız ve diş bakımını yapmaması, kişilerin diş ve ağız temizliğine özen göstermemesi, implant yapılan hastaların yüksek miktarda alkol alması ve aşırı sigara içmesi gibi durumlardan sonra implantın kemikle birleşmesi engellenir. Bunun neticesinde da implant uygulaması hiçbir işe yaramaz. Düzenli olarak diş hekiminize kontrollere gitmeniz, ağız ve diş sağlığınıza özen göstermeniz, alkol ve sigara kullanmamanız gibi etkenler sayesinde yapılan implantları uzun seneler gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse, ağız ve diş sağlığınıza ne derece önem gösterirseniz implantlarda o kadar daha sağlıklı olur.

İmplantın Yan Etkileri Var Mı?

Üzerinde durulması gerekli olan en önemli konu, implant tedavisini uygulayacak diş doktorudur. Çünkü iyi bir diş doktoru, implant tedavisini steril ve uygun koşullarda uygular. Kötü ve temiz olmayan bir ortamda yapılan implant uygulamasından sonra hasta da yan etkilerin görülmesi bir hayli olasıdır. Uygun ortamda uygulanmayan implant uygulamaları, çene kemiğinin direncini ciddi ölçüde azaltır. İmplant tedavisinin asıl maksadı, az implant uygulamasıyla en etkili verimi almak. Haddinden fazla uygulanmakta olan implant uygulaması, kişiyi çok yoracağı gibi hemde riski de arttırır. Bu nedenden dolayı aşırı implant uygulamasından kaçınmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.