preloader

Arşivler

Görüntülenecek bir arşiv yok.

Kategoriler

  • Kategori yok

Kanal Tedavisi - Uzm. Dt. Mete Vural

Kanal Tedavisi Nedir? (Endodonti)

Kanal tedavisi; dişlerde ağrı, apse ve kist oluşumuna neden olan iltihaplı veya ölü diş pulpasının kök kanallarından çıkarılması, oluşan boşluğun temizlenip sağlığa zararlı olmayan doku dostu bir maddeyle tam olarak doldurulması demektir. Kök kanal tedavisi ağrılı bir tedavi değildir. Normalde ağrılı bir tedavi şekli olmayan bu yöntem, özellikle ağrı ve enfeksiyon mevcutsa tedaviyi takiben ilk birkaç gün dişte hassasiyet oluşsa da yaklaşık 1-2 hafta içerisinde bu hassas dönem kurallara uygun yapıldığı taktirde kendiliğinden geçecektir. Bu durumda hasta ağrı kesici alarak rahatlayabilir.

Kanal tedavisi yapım işlemi 1 günde de yapılabildiği gibi 2-3 haftalık bir zaman diliminde kök ucundaki iltihabın boşaltılması ile, iltahaplı bölgenin iyice temizlenmesi sonucunda ağrının da geçmesi ile kanal dolgusu yapılır ve işlem bitirilir.


Pulpa hasarının en önemli sebepleri şunlardır:

Çatlayan diş,
Derinleşen çürük,
Geçmişte ya da yakın zamanda dişe yapılan darbeler sebebiyle dişte oluşan hasar.
Pulpa enfeksiyon kaptığında ya da öldüğünde, tedavi edilmediği takdirde, dişin kökünde, çene kemiği içinde abse oluşturan irin birikebilir. Abse, dişi çevreleyen kemiği yok ederek ağrıya neden olabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi, duruma göre birden çok seans gerektirecek çeşitli adımlardan oluşur. Bu adımlar şunlardır:

Önce, ön dişin arka tarafında ya da azı veya küçük azı dişlerinin kuronunda bir delik açılır.
Hastalıklı pulpa çıkarıldıktan sonra (pulpektomi) pulpa boşluğu ve kök kanalları temizlenir, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilir.
Birden fazla seansa ihtiyaç var ise, seanslar arasında dişi korumak için kuronda açılan deliğe geçici dolgu yapılır.
Daha sonra geçici dolgu çıkarılır ve pulpa boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulur. Gutta percha (Güta Perka) adı verilen konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanalların her birine sokulur ve genelde simanla (yapışkanla) yerine yapıştırılır. Bazen, yapısal destek için kanalın içerisine metal ya da plastik çubuk konulabilir.
Son adımda, doğal görüntüsünü ve şeklini eski hale getirmek için dişin üzerine kuron kaplanır. Diş kırılmış ise, kuronu yerleştirmeden önce dişi onarmak için post uygulaması gerekebilir.

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Bu tedavi yöntemi hastanın dişi uyuşturulurak yapılan bir tedavidir, bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Fakat bazı çok ağrılı ya da enfeksiyonlu dişlerde uyuşma sorunu yaşanabilmektedir, bu durumda da gelişmiş uyuşturma metotları kullanılarak diş uyuşturulabilmektedir.

Kanal tedavisinin ne kadar süreceği?

Dişin durumuna bağlı şekilde bir veya iki seansta yapılabilir. Enfekte olmuş bir diş için, enfeksiyonun bütünüyle ortadan kaldırıldığından emin olmak için birkaç seans gerekebilir. Komplike olmayan bir kanal genelde tek seansta tamamlanır.

Kanal tedavisi yapılmış diş ağrır mı?

Tedavi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu nedenle kanal tedavisinin yapılmış olduğu bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı ya da çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.